Sări la conţinut

Inchirierea garsonierelor

iunie 15, 2012

Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa va informati asupra tipurilor de garsoniere. O descriere am facut deja aici.

Daca intentionati sa luati in chirie, pe langa aspectele uzuale (gen finisari, mobila) este important sa fiti atenti si la urmatoarele aspecte

-daca proprietarul e dispus sa incheie contract, si ce fel (de inchiriere sau comodat, mai jos aveti modele)

-cand vizitati imobilul si prezinta interes, verificati daca instalatiile sunt functionale, inclusiv prize sau usi care se inchid

-cum are de cand sa efectueze vizite proprietare (de exemplu vizite inopinate, sau chiar sa intre neanuntat)

-cat este garantia si in ce conditii se pierde sau se returneaza -cam cat de mari sunt cheltuielile (ar fi bine ca proprietarul sa va arate chitante inclusiv din perioada iernii)

Daca intentionati sa dati in chirie

-trebuie sa va asigurati ca aveti de-a face cu o persoana serioasa; mai ales trei aspecte sunt importante: sa fie bun platnic, sa nu produca stricaciuni si scandaluri, si sa nu plece inainte de incheierea perioadei de inchiriere

-daca chiriasul e dispus sa incheie contract, si ce fel (de inchiriere sau comodat)

-cum ii veti monitoriza activitatea si cum se va face .

Daca inchiriati contra cost, e nevoie de incheierea unui contract de inchiriere, care v-a fi declarat la finante, in maxim 15 zile de la incheierea contractului. Daca suma este EURO, anul urmator va trebui sa depuneti declaratie de venit. Daca suma e in LEI, atunci acea declaratie nu este necesara. Incheiati contractul in trei exemplare, va trebui sa le prezentanti la finante pe toate trei pentru stampilare, iar un exemplar va ramane acolo. Lasati spatiu liber suficient in partea de sus a contractului pentru a se putea pune stampila. La finante va mai fi nevoie si de un act de proprietate (contract vanzare-cumparare, sau extras CF). Contractul se declara la finante de catre proprietar. Nu exista un contract cadru pentru inchiriere; el este un contract sub semnatura privata, care se poate face sub multe forme. Aici e prezentat doar un exemplu.

In caz ca inchiriati pe gratis, atunci insemana ca imprumutati dreptul de folosinta a imobilului. In cazul acesta se incheie un contract de comodat, care de asemenea este un contract sub semnatura privata, iar acesta este doar un exemplu.

Doriti sa accesati informatii despre diferitele blocuri de garsoniere aflate in Cluj-Napoca? Atunci mergeti in partea de sus-dreapta a paginii, si dati click pe “selecteaza o categorie” ca sa alegeti strada.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: